JANINAS

Vecka 25

BEBISEN

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer.

Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.

DU

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.

VAD JAG SJÄLV TYCKER

Jag börjar känna mig rejält gravid, det är jobbigt att gå snabbt och både uppförsbackar och nedförsbackar känns tyngre än de gjorde för några veckor sen. Nu gör det inte ont i ligamenten längre när jag nyser eller stiger upp snabbt, istället har jag börjat få sendrag under fötterna om jag kniper ihop tårna.

Annars känns allt bara bra. Jag har varken ont i ryggen eller är svullen, brösten är inte lika ömma längre och jag mår bara illa ibland (oftast sent på kvällen och på natten). Bebis sparkar lite nu som då hela dagen men är mest aktiv på kvällen och efter att jag ätit, men vissa dagar kan hon dock vara i full gång hela dagen med bara korta sovpauser.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats