JANINAS

Vecka 31

 

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en ”surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.
Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för ”vita” bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

EGNA ANTECKNINGAR:
Jag har börjat få ”illamåendeattacker”, vilket innebär att jag riktigt plötsligt börjar må väldigt illa och känner mig svag, det går oftast över efter ungefär 1 timme. Blodådrorna på baksidan av låren har börjat synas väldigt tydligt och på vissa ställen buktar de ut lite, det är också helt normalt eftersom livmodern ökar trycket på bäckenvenerna.

Magen har saktat ner med växandet de senaste veckorna, nu ser man inte stor skillnad från förra veckan, vilket är helt normalt eftersom bebisen mest ökar i vikt nu. När man jämför med förra graviditeten så är magen ungefär lika stor nu som då, vilket betyder att den växte mer mot slutet då, och nu har den växt mycket under mitten av graviditeten.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats