JANINAS

Atopikern

Det börjar vara ett år sen vi fick veta att Joline är atopiker. Atopikers hud bevarar inte fukt, så de har med andra ord hela tiden torr hud. Som kliar. Som spricker och blir infekterad när de kliar. När vi fick veta att Joline hade den sjukdomen (jepp, det är en hudsjukdom) fick vi samtidigt tid för mjölkprovokation, som visade att hon var mjölkallergiker. Det enda som mjölken gör mot henne är att huden blir röd och det uppstår vita kliande noppor på det hudområde var mjölken hamnat. D.v.s. runt munnen och ifall hon äter en smörgås med smör på så får hon utslag på händerna. Utslagen försvinner efter en timme ungefär. Hon äter inte mjölkprodukter dagligen, men ibland får hon smaka på t.ex. lite yoghurt för att hennes kropp förhoppningsvis ska vänja sig och allergin ska växa bort (vilket den ofta gör inom två-fyra år när det drabbar spädbarn).

Under sommaren blev de atopiska eksemen bättre, med några sämre dagar förstås. Såhär såg huden ut i juli en dag, så nog ser man stor förbättring när man jämför med bilderna ovan som jag tog i förrgår! Högra handleden och ryggen är värst just nu, handleden har varit väldigt utsatt redan från dag ett. Förut var det ständigt ett sår som hon kliade sönder varje dag, nu är det mest rött och kliar. I knävecken har hon eksem, och i halsvecket. Några enstaka strax under blöjkanten på magen, men i överlag har vi eksemen under kontroll nu. Vi kör med kortison när det är som värst, men det har nog blivit väldigt få kortisonkurer sen sommaren.

Vi har helt oskojat provat alla baskrämer från apoteket, men den som funkar bäst är faktiskt denna från Dermosil. Ska jag rekommendera nån kräm för atopiker, så är det absolut den!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. sissi

  jag har haft exem hela mitt liv, jag är 16 år nu och bara måste läsa din blogg, prova med babysalva, ( sånt man ska lägga i rumpan på bebbarna) jag har lagt det på händerna och i ansiktet lite nu som då, och efter jag varit i duschen, och nu har jag inga exem alls, bara huden är fuktig hjälper det för mig.

 2. Pia

  Hej janina! Detta ämne var upp för diskussion i min vänkrets bara nån dag sen och kan inte låta bli att kommentera!

  Så som många andra skrivit här ovan, tycker jag du ska testa naturliga oljor utan skräp. Kokosolja använder jag själv som hudfuktare, men jojobaolja lär vara den av alla kallpressade oljor som tränger djupast in i huden och är därmed den mest fuktande av alla naturliga oljor. Finns att köpas på hälsokostaffärer.

  Sen är det ju av yttersta vikt att kolla vad i hela friden alla apotekssalvor innehåller. Jag kan så gott som garantera att alla innehåller mineraloljor av något slag. Mineraloljor är en av de värsta saker man kan smörja in på skadad hud, och många av dessa mineraloljor är inte helt rena (det får du redan på endast av att kontakta tillverkaren) och kan innehålla cancerogena ämnen. Rätt ofta faktiskt. Mineraloljor är i själva verket råolja och torkar ut huden istället för att göra det motsatta. Googla alla ingredienser på närmate bassalva ;)

  Det gjorde jag exempelvis med dermosils kräm du rekommenderade. Bland många andra konstiga ämnen innehåller den PEG-40 Hydrogenated castrol oil, som är en kemikalie som inte orde användas över huvudtaget! Den kan di exempelvis läsa om här http://www.thesmartmama.com/understanding-labels-peg-40-hydrogenated-castor-oil-greenwashing/

  Annars en bra och läsvärd blogg om naturligare och kemikaliefriare varianter för kroppsvård hittar du här http://www.rosellaecobeauty.se/2010/10/undvik/ Läs speciellt den sidan som Kommer upp när du klickar på länken. Där finns sammangattat de vanligaste och mest skadliga kemikalierna i våra hudvårds och skönhetsprodukter. Så gott som alla av dessa används i de vanligaste bassalvorna från apoteket, helt sjukt egentligen, eftersom atopiker ofta har söndrig hud och tar upp alla dessa ämnen ännu bättre..

  Lycka till och hoppas ni får Jolines hud att bli bättre fort!

 3. Anna

  Min syster som är 20 har det och har haft det ända sen hin var liten, men har någon salva nu som gör att de inte kommer eksem någon gång

 4. Sara

  Jag har själv haft eksem mer eller mindre hela livet och är 20 år nu. Läkarna säger att jag är atopiker och hittade inga allergier. Jag har smörjt mycket med kortison, gått på ljusbehandling vid sjukhuset, provat dieter, fått äta antibiotika när det varit som värst och gått på behandling hos en homeopat. I höstas var jag utan salva men hade kallpressad kokosolja hemma, Cocovi tror jag den heter, från Ekosoppi i Vasa. Sen jag provade smörja in mej med den vill jag inte lägga något annat på huden. Eksemen har blivit mycket, mycket bättre och oljan är behaglig att smörja in sej med och är som sagt helt utan tillsatser och gifter. Nu är jag otroligt glad att jag hade glömt köpa salva i höst! Med tanke på hur mycket dethär lilla hjälpt mej kunde jag inte låta bli att kommentera då jag läste dethär. Hoppas hon slipper eksemen :)

  JANINA SVARAR: Det låter som en mirakelkräm! Tack för tipset :)

 5. Carro

  Har ni nain luftfuktar? Tänkt för he e ju super för atopiker. Sko jo va bra ti ha i flickonas ruumi för e je jo int bara bra för hudin utan även toppen om di e förkyld å hostar/har tungt ti andas.

  Bara ett litet tips :)

  JANINA SVARAR: Nej na sånt ha itt vi en stänkt på faktiskt! :o Tack för tipsi! :)

 6. Elsa

  Har Joline fortfarande eksem, eller har det gått bort, försvunnit?
  För jag har haft eksem sedan jag var liten, ungefär från fyra-årsåldern, och det har aldrig försvunnit fast jag provat många olika hudkräm, och kortisonkurer.
  Lider med Joline, det är verkligen inte roligt, och det blir ju värre på vintern, men tycker du att krämen du rekommenderade har hjälpt för Joline?
  Och du skrev också att hon är mjölkallergiker, har det hjälpt henne om hon varit utan mjölkprodukter, har eksemet blivit bättre då?

  Men hoppas det blir bättre för Joline!
  Har en konstig fråga också, ni bor ju i Finland, men kan du prata finska? :)
  Du har en grymt bra blogg, hittade den av en slump men fastnade direkt.
  En av de bästa bloggar jag någonsin läst!

  JANINA SVARAR: Allt det du undrar har jag skrivit om i inlägget ;) Hennes eksem har inte försvunnit men de har blivit bättre. Krämen jag rekommenderar har varit jättebra, den är tillräckligt fet och återfuktar länge! Det har inte blivit så mycket bättre när vi slutade med mjölk. Det är mest runtomkring munnen som mjölken orsakade utslag.

  Jag kan ytterst lite finska, trots att jag är 100% finländare. Både jag och Daniel växte upp i en liten svenskspråkig by och har gått i svenska skolor o.s.v., så vi har haft det svårt att lära oss finska.
  Tuuusen tack! :) <3

 7. Bunny

  Hejsan! Min lillebror hade mjölk- och veteallergi som liten (jag antar att det är just mjölkprotein som Joline är allergisk för), men hans växte bort först när han blev tonåring. Jag hoppas såklart att Joline ska slippa allergin fortare, men tänkte i alla fall put it out there att om hon inte växer ur allergin som liten så kan det lika bra hända senare, så man ska inte ge upp hoppet :)

  Nu som 18-åring har min bror sluppit båda allergierna, men han använder ändå t.ex. havremjölk när han kokar gröt eller bakar och äter sojajugurt av gammal vana :)

  JANINA SVARAR: Känns skönt att höra! Även om jag självklart hoppas Joline’s allergi växer bort snabbare ;)

 8. Baba de Caracol

  Det finns många bra krämer förståss på apoteket men många gånger innehåller de också massa ”skitämnen”. Pröva krämer från en hälsokostaffär.. Jag har flera bekanta som har barn med väldigt besvärliga eksem och inget som fungerat riktigt bra från apoteket. Däremot har ”snigelsalvan” från hälsokostb. fungerat jättebra. Värt att pröva kanske!? ;)

  Baba de Caracol, heter den.

  JANINA SVARAR: Uuuh snigelsalvan? :) Låter äckligt men ska lägga den på minnet! :)

 9. jenni

  Stackars lillon! hampojla är jätte bra för atopisk hud !!! invärtes och utvärtes använding! h en som haft atopisk hud sedan liten och nu har ett atopiskt barn

  JANINA SVARAR: Tack för tipset! :)

 10. Sol

  Jag har samma hudsjukdom, om du behöver tips på salvor etc så kan jag nog hjälpa till! Jag vet hur jobbigt det är!

  JANINA SVARAR: Tack!

 11. Magnolia

  Om jag bara kunde, skulle jag med glädje ta emot J:s hudsjukdom, så att hon slapp lida… Stackars liten…

  JANINA SVARAR: Samma sak har jag många gånger tänkt! Vi håller tummarna att det bara blir bättre med tiden nu.

 12. läsare

  Hej!

  Jag vet inte om du har hört om produkten kallpressad kokosolja, finns på hälsokostaffärer och på ekosoppi i vasa, en bruk med orange etikett. Det är ett under mot huden! Både att smörja in med och att massera med osv. Funkar även som matlganingsfett. Jag är också atopiker och kokosoljan har gjort under, Ett stort plus är att det inte finns tillsatser över huvudtaget och inget konstgjort som det finns i alla apotekssalvor.

  Jag länkar till lite info om kokosoljan, nånstans i mitten står det om effekterna för huden

  http://matochdryckestips.wordpress.com/2008/08/04/kokosolja-kallpressad-medicin/

  JANINA SVARAR: Tack för tipset! :)

 13. Louise

  pröva gärna ge Omega3 också, har hjälpt bäst (och snabbt) för vår tjej när hon sett ut så där!

  JANINA SVARAR: Ahaa! Tack för tipset :)

stats